MIGE
2018. szeptember 26.
Jusztina

Réti pöfeteg - Lycoperdon lividum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Lycoperdon spadiceum, gesztenyebarna pöfeteg, gyökeres pöfeteg, szürkésbarna bimbóspöfeteg

 

Termőtest: 2-4 cm magas, körte formájú, fiatalon fehéres-szürkés, majd okkerszínű, végül barnás.

 

Külső burok: elszórtan tüskés-szemcsés, tüskék inkább a termőtest alján találhatók. Felülete idővel lecsupaszodó, szárazon repedezhet.

 

Belső burok: sima, érés közben szürkés, éretten okkerbarna.

 

A tönkszerű meddő rész sejtes-kamrás, alján gyakran az aljzatot összetartó, fehéres, gyökérszerű micéliumzsinór látható.

 

Spóra: pontozott, finoman szemcsés, 3,5-5 µm. Spórapora olívbarna.

 

Előfordulás: VI-IX; erdőn kívül, füves területeken, tápanyagban szegény, természetes gyepekben, legelőkön nő. Talajlakó szaprotróf. Magyarországon gyakori.

 

Étkezési érték: fiatalon ehető, amíg a belseje fehér. (!!!)

 

Hasonló fajok: a szélesszájú pöfeteg termő és meddő részét a keresztmetszetben jól látható pergamenszerű hártya választja el egymástól; a szürke pöfetegnek nincs meddő része.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Finy Péter: Ismerjük meg a pöfetegféléket (II. rész), Magyar Gombász 42. szám

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              MycoBank

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.11.28).

 


MMT tanulmányi kirándulás
MMT tanulmányi kirándulás
2017.09.30 Halápi-erdő
Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Finy Péter
 
MMT tanulmányi kirándulás
MMT tanulmányi kirándulás
2017.09.30 Halápi-erdő
Fotó: Szilvásy Edit, határozás: Finy Péter
 

Vissza a fajlistához

Nemzeti Együttműködési Alap