MIGE
2018. október 23.
Gyöngyi

Púpos galambgomba - Russula caerulea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Russula amara

 

Kalap: 3-8 cm széles, bíborvörös, bíborbarnás, barnásibolyás, borvörös, közepe gyakran feketésbíbor színű, jellegzetes csecsbimbószerű púppal, felülete fényes, széle idősen bordás.

 

Lemezek: fiatalon halványsárgásak, majd okkeresek.

 

Tönk: viszonylag hosszú, alja kihegyesedő, fehéres.

 

Hús: fehéres, a tönkben idővel kissé szürkülhet; enyhe ízű, de a kalap bőre keserű.

 

Spóra: felülete tüskés, kissé hálózatos, elliptikus, 8-10 x 6,5-8 µm. Spórapora okkerszínű.

 

Előfordulás: VII-X; fenyőerdőben, mindig kéttűs fenyő alatt, savanyú talajon nő. Magyarországon helyenként nem ritka. Fokozottan veszélyeztetett (VL2).

 

Étkezési érték: ehető, de elkészítés előtt keserű kalapbőrét távolítsuk el!

 

Megjegyzés: jellegzetes púpjára és keserű kalapbőrére figyelve más fajjal nem téveszthető össze.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              Funga Hungarica

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.10.03).

 


2018.10.02 Őrség, Szalafő közelében
Fotó: Bíró László levelezőnk
 

Vissza a fajlistához

Nemzeti Együttműködési Alap