MIGE
2017. november 22.
Cecília

Salétromos kígyógomba - Mycena leptocephala

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 0,6 - 1,5 cm széles,fiatalon harang vagy gyűszű alakú, később kissé kiterül. Felszíne igen finoman deres, már a hajnali harmattól is átázik. Ilyenkor sötét szürkésbarna, áttetszően bordás, egyébként fakó hamuszürke, a széle felé mindig világosabb.

 

Lemezek: felkanyarodók, szélesek, szürkésfehérek.

 

Tönk: 3-7 cm magas, 1-2 mm vastag, nyúlánk, felső harmadában finoman deres, nagyon törékeny.

 

Hús: salétromsav vagy ammónia szagú, retekízű.

 

Előfordulás: hegyvidéki és alföldi lombos erdőkben éppúgy megtalálható, mint a fenyőfák alatt. Nem kötődik egyetlen meghatározható erdő- vagy talajtípushoz, olykor még a zárt erdőkön kívül, nagyobb tisztásokon, szélesebb erdei utak mentén vagy nagyobb tisztások gyepjében is megjelenhet mindig népes csoportja. A csaknem teljesen szétkorhadt fák törmelékét is ellepheti.

Április végétől a tartós fagyokig terem, legtöbbet nyár elején és októberben. Megjelenését csak a tartós, kemény fagyok állítják meg.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 9.

              Thomas Laessoe - GOMBÁK

 


2007.09.16 Hollóstető, Bükk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Hollóstető, Bükk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Hollóstető, Bükk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Hollóstető, Bükk
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.24 Hollóstető, Bükk
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap