MIGE
2017. szeptember 23.
Tekla

Piros galambgomba - Russula rosea

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Russula rosacea

 

Kalap: 5-10 cm széles, élénk cinóberpiros, rózsásvörös, gyakran okkeresen foltos, felülete matt, finoman deres, bőre alig húzható le, szárazon gyakran felrepedező.

 

Lemezek: idővel sárgásak, élük gyakran vöröses, különösen a kalap szélénél.

 

Tönk: fehér, alja felé gyakran rózsásvöröses.

 

Hús: fehér, nagyon merev, kemény, íze kesernyés, a ceruza fájára emlékeztet.

 

Előfordulás: júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg tölgy és bükk alatt, szárazságtűrő, hazánkban nem ritka.

 

Étkezési érték: nagyon kemény húsa és kesernyés íze miatt - a német szakirodalomtól eltérően - fogyasztásra alkalmatlan gombafaj.

 

Hasonló fajok: a keserű epeízű galambgomba (R. amarissima) kalapja borvöröses, húsa sárgul, nálunk ritka, nem ehető faj.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve


 


2014.08.09. Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.09. Bükk, Hoór-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.24 Miskolc-Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Péter, levelezőnk
 
2012.07.28 Zempléni-hegység, Kőkapu
Fotó: Kaposvári László
 
2011.07.10 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.07.10 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2011.06.19 Upponyi-hg., Eszkála-tető
Fotó: Kaposvári László
 
2011.06.19 Upponyi-hg., Eszkála-tető
Fotó: Kaposvári László
 
2010.08.15 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.06.13 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hegedüs Ferencné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap