MIGE
2017. november 23.
Kelemen

Halszagú galambgomba - Russula graveolens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn: erősszagú galambgomba, sötétpiros galambgomba

 

Kalap: 5-10 cm széles, hús-, bor- vagy okkervöröses, bíborbarnás, középen kifakul sárgás, okkeres apró krémolív foltokkal, széle idősen röviden bordás. Kalapbőre szárazon fénytelen, nedvesen tapadós, könnyen lehúzható.

 

Lemezek: fiatalon világos krémszínűek, majd krémokkeresek. A lemezek élei nyomásra barnulnak.

 

Tönk: lefelé kissé vastagszik, fehéres, nem vöröses, nyomásra szürkésbarnán foltosodik.

 

Hús: fehér, idősen vagy nyomásra barnuló, viszonylag kemény, idősen erős heringszagú, enyhe ízű.

 

Előfordulás: júliustól októberig, lomberdőben, elsősorban savanyú talajon tölgy alatt nő, hazánkban nem ritka.

 

Étkezési érték: ehető, kellemetlen halszaga elkészítésekor teljesen eltűnik.

 

Hasonló fajok: barnulóhúsú galambgomba, ráncos galambgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)

              Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5.

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.07.26 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.26 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.07.04 Bükk, Szentlélek
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.04 Bükk, Szentlélek
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.04 Bükk, Szentlélek
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap