MIGE
2017. július 27.
Liliána, Olga

Feketedő galambgomba - Russula densifolia

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 5-10 cm széles, fehér, majd a közepétől kezdődően szürke-, korombarna, vagy olívfeketés színűre változik, széle sokáig világos marad, felülete csak fiatalon tapadós, majd száraz és matt.

 

Lemezek: sokáig fehéres-krémszínűek maradnak, sűrűn állók.

 

Tönk: fehér, majd a kalaphoz hasonlóan sötétedő.

 

Hús: megvágva vagy sérülésre először lassan vörösödik, majd szürkül végül krómszürkére, -barnára színeződik; enyhe ízű, a lemezei kissé csípősek.

 

Előfordulás: júniustól szeptemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, hazánkban ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: nem mérgező, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.

 

Hasonló fajok: a szenes galambgomba, a csípőslemezű galambgomba, a rózsáslemezű és a színváltó galambgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2012.06.17 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
012.06.17 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap