MIGE
2017. szeptember 20.
Friderika

Gyertyán-galambgomba - Russula carpini

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

A kalap 5-12 cm átmérőjű, jellemzően világoszöld vagy halvány olajzöld háttérben nagyon változatos színárnyalatok tarkítják (ibolya, bíbor, rézvörös, barna). Hajlamos okkersárgás foltosodásra is.  

A lemezek inkább távolállók, krémszínűek majd narancssárgák.

 

Tönk: 4-7 x 1-2 cm, puha (összenyomható), fehéres-sárga színű.

 

Húsa fehér-sárgába hajló. Íze édeskés, szaga kellemes.

 

Élőhelye: gyertyánfák alatt, korai megjelenésű.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Forrás: Le guide des champignons France et Europe / Guillaume Eyssartier - Pierre Roux

  

A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit készítette (2015.07.14.).

 


2015.07.04 Bükk, Szakmai Napok
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap