MIGE
2017. szeptember 20.
Friderika

Csípőslemezű galambgomba - Russula acrifolia

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 5-14 cm, domborúból kiterülő, közepe bemélyedhet; széle aláhajló vagy valamelyest begöngyölt; felszíne ragadós; színe barna vagy barnásszürke, a széle világosabb.


Lemezek: fehérek vagy halvány krémszínűek, sűrűk, öregen középsűrűk, tönkhöz nőttek, sok féllemez van.


Tönk: 3-6 x 1-2,5 cm, hengeres, kemény, fehér, hosszant ráncolt, üregesedő, a bázis felé foltokban vörösödik, sértésre vörös, majd feketedő.


Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva vörösödik, majd szürkén keresztül feketedik, a lemezekben csíp, máshol édeskés.


Termőhely és idő: lomberdőben, ritkán fenyvesben, középhegységekben júliustól októberig, nem gyakori.


Spóra: spórapora fehér, spórája 7-9 x 6,5-7 µm, gömbölyded vagy elliptikus, félig hálózatosan tüskés.


Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés:A vörösödő- feketedő húsú Nigricantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: sűrű lemezek + csípős hús a lemezekben és édes máshol. A Russula anthracina fajtól nehezen különíthető el.

 

Forrás: TERRA

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.09.06.).

 


2016.08.05 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.08.05 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.08.05 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.20 Mátra, Lucos
Fotó: Varju Sándor levelezőnk
 
2014.08.20 Mátra, Lucos
Fotó: Varju Sándor levelezőnk
 
2014.08.20 Mátra, Lucos
Fotó: Varju Sándor levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap