MIGE
2017. július 22.
Magdolna

Csalóka pereszke - Rhodocybe gemina

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Rhodocybe truncata, Pereszkés álcölöpgomba

 

Kalap: 4-12 cm széles, domború majd kissé tölcséres, széle eleinte begöngyölt, idősen gyakran hullámos. Színe húsbarnás, húsokkeres, felülete matt, finoman pelyhes, bőre nem húzható le.

 

Lemezek: fehéresek, majd halvány hússzínűek, később sárgás hússzínűek, kissé lefutók, élük idősen erősen fűrészes.

 

Tönk: a kalapnál világosabb színű, fölül szemcsés, alján fehéres micéliumzsinórral.

 

Hús: kellemesen fűszeres vagy lisztszagú.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, lomb és fenyőerdőben, hazánkban nem ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, jóízű gomba, de tömegesen nem fordul elő, kímélendő.

 

Megjegyzés: a csalóka pereszke régebben a pereszkék nemzetségébe (Tricholoma) tartozott, velük téveszthető össze, de rózsás színű spórapora és szemcsés spórája alapján jól elkülöníthető tőlük.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

              Kalmár-Makara-Rimóczi - Gombászkönyv

 

 


2014.07.03 Mátraháza
Fotó: Bencze Marianna levelezőnk
 
2010.05.23 Budai-hegység
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap