MIGE
2017. november 24.
Emma

Rózsáságú korallgomba - Ramaria botrytis

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Rózsás korallgomba

 

Termőtest: 5-15 (20) cm magas, korallszerűen elágazó, karfiolszerű, az ágak rövidek, vastagok, ráncosak, többszörösen elágazók, fehéresek, sárgásak, az ágak vége többcsúcsú, fiatalon rózsás, vöröses, később kifakuló.

 

Termőréteg: az ágak végét borítja.

 

Tönkszerű alja: fehéres, sárgás, vaskos.

 

Hús: alul fehéres, márványozott.

 

Előfordulás: júniustól októberig, főleg savanyú talajú lomberdőben terem, hazánkban nem gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: fiatalon ehető. Az idősebb példányok kissé kesernyések lehetnek, ezért ágvégeit elkészítés előtt távolítsuk el.

 

Megjegyzés: a kifejlett példányok ágvégei kihalványodnak, ezért hasonlóvá válnak a mérgező halvány korallgombához.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2016.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2016.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2014.08.19 Kelemér, tölgyes
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.19 Kelemér, tölgyes
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.25 Zalacsány
Fotó: Papp Tibor levelezőnk
 
2010.08.12 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.12 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szilvásy Edsit
 
2010.08.10 Bükk, Bükkszentkereszt
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.10 Bükk, Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.08 Bükk, Bükkszentkereszt
Fotó: Magyar Józsefné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap