MIGE
2017. július 24.
Kincső, Kinga

Erdei szegfűgomba - Marasmius wynnei

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 1,5 - 5 cm széles, halvány szaruszürke, barnásszürke, gyakran ibolyás árnyalatú, higrofán, szárazon fehéres, széle nedvesen áttetszően bordás.

 

Lemezek: piszkosfehérek, szürkésfehéresek, ibolyásszürkék, ritkán állók, csak érintik a tönköt.

 

Tönk: vörösbarna, csúcsán világosabb, alja gyakran feketés, felülete fiatalon végig deres.

 

Hús: dohos, földszagú és -ízű.

 

Előfordulás: májustól novemberig, lomberdőben, leveleken, famaradványokon, néha füves területeken is, olykor csoportosan terem, hazánkban gyakori faj.

 

Étkezési érték: nem mérgező gombafaj ugyan, azonban dohos, földes szaga és íze miatt étkezésre nem ajánljuk!

 

Hasonló fajok: a mezei szegfűgomba réten nő, a nagy fokhagymagomba jellegzetes, átható fokhagymaszagú, csípős ízű.

 

Megjegyzés: az erdei szegfűgomba nedvesen - bordás kalapja és gyakran csoportos megjelenése miatt - több fehéres vagy szürkés színű kígyógomba fajjal is összetéveszthető.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2008.07.19 Bükk, Kaán Károly-forrás
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap