MIGE
2017. július 25.
Jakab, Kristóf

Barnatönkű fokhagymagomba - Mycetinis scorodonius

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn: Marasmius scorodonius - Fokhagymaszagú szegfűgomba

 

 

Kalap: 0,5-3 cm széles, húsbarnás, halvány barnásvörös, idővel széle kihalványodik, felülete többnyire ráncos, vékony húsú.

 

Lemezek: fehérek, krémfehéresek, kissé ritkán állók, csak érintik a tönköt, egy részük rövidebb (közteslemezek).

 

Tönk: vörösesbarna, lefelé feketésbarna, szaruszerűen fénylő, feltűnő fokhagymaszaga szárazon is érezhető.

 

Hús: fokhagymaízű, de nem csípős.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, avarban vagy elhalt növényi maradványokon, sokszor seregesen nő; hazánkban nem ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, kitűnő fűszergomba, használhatjuk fokhagyma helyett is. Jól szárítható és porítható.

 

Hasonló fajok: a nagy fokhagymagomba csípős ízű, a sötéttönkű fokhagymagomba csípős ízű, tönkje végig fekete, a fenyő-büdösszegfűgomba feltűnően rohadtkáposzta-szagú.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve.

 

 


2009.07.09 Bükk, Jávorkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.09 Bükk, Jávorkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.12.01 Bükk, Garadna
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.12.01 Bükk, Garadna
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.12.01 Bükk, Garadna
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap