MIGE
2017. november 21.
Olivér

Gumós pereszke - Leucocortinarius bulbiger

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 5-10 cm széles, tejeskávé színű, hús- vagy barnásvöröses, felületét - különösen a széle felé - fehéren selymes burokmaradványok borítják. Fiatalon kissé tapadós, a lemezek fehéresek, piszkosfehérek, a tönk előtt felkanyarodnak, majd foggal ránőnek.

 

Tönk: fehéres, fátyolszerű burokmaradványokkal, alja peremesen gumós.

 

Hús: fehér, spp. fehér, nem amiloid, a nemzettség egyedüli faja.

 

Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg lucosokban, hazánkban nem ritka faj, mikorrhizás.

 

Étkezési érték: ehető, de étkezési szempontból nem jelentős gombafaj.

 

Megjegyzés: a pókhálósgombák nagyon hasonlóak, de spóraporuk barnás és a spórák szemcsések.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2014.09.07 Bükk, Csanyik, Lőtér
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.09.07 Bükk, Csanyik, Lőtér
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.07.29 Bükk, Hór-völgye
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.29 Bükk, Hór-völgye
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.29 Bükk, Hór-völgye
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.29 Bükk, Hór-völgye
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap