MIGE
2017. szeptember 20.
Friderika

Kenyérgomba - Lactarius volemus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Kenyér tejelőgomba

 

Kalap: (6)7-10(20) cm, domborúból kiterül, közepe már fiatalon bemélyedhet, széle aláhajló, felszíne száraz, körkörösen repedezhet, matt, bőrszerű, lehet deres színe rőtvörös- barnásrőt- barna.

 

Lemezek: sűrűk- középsűrűk, lefutók, színük krém, barnán foltosodnak, féllemez van.

 

Tönk: 5-10 cm hosszú,  (1,5)2-(3) cm vastag, hengeres, merev, kalapszínű, csúcsa lehet világosabb.

 

Hús: krémszínű, kemény, merev, barnul, tej bő, fehér, aromás, jóízű, jellegzetes, halszerű szagú.

 

Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben nyártól őszig.

 

Étkezési érték: nyersen is ehető, aromás gomba.

 

Megjegyzés: nagy termete, jellegzetes színe, íze és szaga miatt más fajjal nem téveszthető össze.

 

Forrás: TERRA

 


2017.07.18 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2017.07.18 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.29 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.07.12 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.08 Sepsiszentgyörgy, Erdély
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2011.07.10 Cserehát, Ragály
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.07.30 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.07.27 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedös Ferencné
 
2010.07.22 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2009.07.20 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.20 Cserehát, Zubogy
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.07.05 Bózsva
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.07.06 Martonyi
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap