MIGE
2017. november 22.
Cecília

Fenyő-kénvirággomba - Hypholoma capnoides

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 2-6 cm széles, kissé domború, majd kiterül. Fiatalon selymes fátyolmaradványok borítják, később csupasz. Felülete nedves időben kissé nyálkás, egyébként száraz, okkernarancs, a szélén pedig legtöbbször krémszínű.

 

Lemezek: legtöbbször kezdetben csaknem fehéresek, majd szürkések, öregen szürkéskékek.

 

Tönk: 4-10 cm magas, 0,5-1 cm vastag, fiatalon telt, később üreges. Felülete kissé szálas vagy pelyhes, felül krémszínű, lejjebb sárgás- vagy okker-, alsó részén rozsdaszínű.

 

Hús: vékony, a kalapban és a tönk felső részében fehéres vagy sárgás, a tönk alsó részében rozsdabarna. Kellemes, gyenge szagú és ízű.

 

Előfordulás: márciustól decemberig lucfenyők, ritkábban más tűlevelű fák tuskóin, elhalt törzsein és gyökerein él. A magasabb hegyekben eléggé gyakori, hazánkban azonban ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető és nagyon ízletes. Friss ételekhez és ecetben való tartósításra is alkalmas.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

 


2008.10.07 Bükk, Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.09.30 Bükk, Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.09.30 Bükk, Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.09.28 Bükk, Szentlélek
Fotó: Gortva Edit
 
2008.09.28 Bükk, Szentlélek
Fotó: Gortva Edit
 
2006.10.06
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2006.10.06
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap