Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, szélén cafrangos vélummaradványok lehetnek. Fehéres, krémsárgás, bőrszínű, okkeres, széle többnyire világosabb, felülete csupasz, nedvesen tapadós, szárazon a kalap bőre felrepedezik.
Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, eleinte fehéresek, agyagszínűek, később halvány szürkésbarnák, dohánybarnák, éle fehéres, felülete szálas, hártyás, gyenge gallérja hamar eltűnik, helyét spórapor festi meg.
Hús: a kalapban puha, a tönkben szálas, fehéres, gyengén fűszeres illatú, nem lisztszagú, enyhe vagy kissé kesernyés ízű.
Előfordulás: májustól októberig, szántóföldön, legelőn, parkban, füves helyen, korhadó fűrészporon növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: hasonló a sima kalapú, gyenge lisztszagú, tönk alján gyökérszerű micéliumszálat viselő, erdőben növő, ehető tavaszi rétgomba.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |