MIGE
2017. szeptember 26.
Jusztina

Rozsdásszárú fülőke - Gymnopus dryophilus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Collybia dryophila; Rozsdástönkű fülőke; vékonytönkű fülőke

 

Kalap: 3-8 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, krémszínű, közepe kissé sötétebb vagy rozsdasárgás, sárgásbarnás, nedvesen sötétebb, hamar kifakuló, felülete sima, csupasz.

 

Lemezek: a tönkhöz nőttek vagy felkanyarodók, sűrűn állók, keskenyek, fehérek, halványsárgák.

 

Tönk: 2-8 cm hosszú, 0,2-0,4 cm vastag, hengeres vagy kissé gumós, néha csoportos, rozsdabarna vagy kalapszínű, felülete sima, fénylő, alján fehéres vagy hússzínű micéliumszálak lehetnek.

 

Hús: a kalapban igen vékony, törékeny, a tönkben szálas, rostos, szagtalan vagy kissé tésztaillatú, nincs különösebb íze.

 

Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, de csak a kalapja.

 

Megjegyzés: több hozzá hasonló rokon faj létezik, de ezek kellemetlen szagúak, nem ehetők. Az ehető mezei szegfűgombával téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2008.07.19 Borsodgeszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.05.16 Miskolc, Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.05.16 Miskolc, Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.05.16 Miskolc, Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.15 Cserehát-Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.11 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.16 Cserehát-Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap