MIGE
2017. november 22.
Cecília

Azúrkék galambgomba - Russula azurea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3 – 6 (8) cm széles, kékes, ibolyás, szürkésibolyás, gyakran szürkésolív vagy bíboros árnyalatú, felülete deres, finoman szemcsés.

 

Lemezek: fehérek.

 

Tönk: fehér.

 

Hús: fehér marad, később kissé megpuhul, íze enyhe.

 

Spóra: szemcsés, kissé hálózatos, csaknem kerek 6,5-9 (10) x 6-7 (8) µm. Spórapora fehér.

 

Előfordulás: V-X; lucosokban, főleg hegyvidékeken, hazánkban ritka gombafaj.

 

Hasonló fajok: a deres galamgomba (Russula parazurea) lemezei krémszínűek, jodoformszagú galambgomba (Russula turci), a törékeny galambgomba (Russula fragilis) csípős ízű faj.

 

Étkezési érték: Ehető, de ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 

A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit jegyezte (2015.11.03.).

 


2015.11.03 Zubogy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.11.03 Zubogy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.11.03 Zubogy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.11.03 Zubogy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.11.03 Zubogy
Mikroszkópos fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap