MIGE
2017. július 25.
Jakab, Kristóf

Bőrsárgatönkű galambgomba - Russula viscida

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 5-12 (15) cm széles, bíborfeketés, borvörösesbarna, ibolyás-húsbarna, helyenként halványabban foltos, olívokkeresre kifakulhat; felülete nyálkás, fénylő, széle nem bordás.

 

Lemezek: krémsárgásak, rozsdafoltosak.

 

Tönk: lefelé gyakran megvastagodik vagy kissé bunkós, sohasem fehér, különösen az alsó részén okkersárgán foltos, rozsdasárgán szemcsézett.

 

Hús: piszkosfehéres, kissé barnuló, fiatalon nagyon kemény; különösen lemezei kissé csípős ízűek.

 

Spóra: felülete finoman szemcsés, hálózatos, elliptikus, 8-11 x 6,5-9,5 μm méretű.

 

Előfordulás: VII-X; lomb- és fenyőerdőben, különösen bükk, luc- és kéttűs fenyő alatt; nálunk ritka.

 

Étkezési érték: Kissé csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan, kímélendő faj.

 

Hasonló fajok: a mézszínű galambgomba (Russula melliolens) sárgán foltos, kalapja vöröses, rózsásnarancs, száradás során mézszagú lesz, enyhe ízű, nálunk nem ritka, ehető faj; sárgásbarna galambgomba (Russula mustelina).

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.12.07.).

 


2014.10.04 Miskolc, Pannon-tenger Múzeum
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Bathó Attila
 
2014.10.04 Miskolc, Pannon-tenger Múzeum
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Bathó Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap