MIGE
2017. július 26.
Anikó, Anna

Pirosas galambgomba - Russula rubroalba

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: robusztus és húsos kalapja 5-12 cm átmérőjű. Fiatalon domború, idősödve a közepe bemélyed. A kalap széle enyhén hullámos. A kalap középpontja krémfehér, a széle felé rózsaszín, piros, bordó színátmenetek láthatók. A kalap nedves időben fényes, száraz időben matt.

 

Lemezek: fiatalon sárgás krémszínűek, idősödve sárgás okker színűek, sűrűk, merevek, de törékenyek.

 

Tönk: hengeres, rövid, kemény, finoman ráncos, fehér.

 

Hús: kemény és tömör, fehér színű, édes ízű, kellemes illatú.

 

Élőhely: lombos fák, elsősorban tölgy alatt.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Forrás: http://micoex.org/content/view/568/

             Guillaume Eyssartier-Pierre Roux: Le guide des champignons France et Europe

 

A leírást a források alapján összeállította: Szilvásy Edit (2014.06.17).

 


2014.06.17 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.17 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.17 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.17 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap