MIGE
2020. december 06.
Miklós

Susulykaképű pereszke - Tricholoma inocybeiodes

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Kalap: 4,5-6 cm; eleinte domború vagy szinte kupola alakú, hegyesen púpos, majd kiterül, de púpja akkor is megmarad, széle gyakran felhasad, felülete a csúcsán csaknem sima, széle felé finom barnás szálakkal borított, öregen gyakran sárgára színeződik.

 

Lemezek: fehéresek, halványszürkék, idősebb korban csaknem fehérek, olykor kissé sárgára színeződnek; meglehetősen sűrűk, csipkés szélűek.

 

Tönk: 2-5 cm; karcsú, általában egyenletesen vastag, hengeres, sima vagy szürkésfehér alapon fehér, majd sárgás vagy sárgásbarna csíkos.

 

Hús: vékony, fehéres, szürkés; szaga kellemetlen, dohos-lisztes, íze nem jellemző.

 

Spóra: nyújtott ellipszoid alakú, sima, 4,5-6 x 2,5-3,5 µm, nem amyloid. Spórapora fehér.

 

Előfordulás: nyár végétől késő őszig, tölgyesekben, gyertyános tölgyesek nyírfával, hársfával kevert állományaiban az erdő tisztásain, parkok fái alatt néha a tömött gyepben egyesével, de többedmagával, néha tömegesen nő.

 

Étkezési érték: feltételesen ehető (Rimóczi). (!!!)

 

Megjegyzés: a kúposkalapú pereszkétől (Tricholoma argyraceum) biztosan csak molekuláris vizsgálattal lehet elkülöníteni.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre – Gombaválogató 8

              Collins – Fungi Guide 2012

              Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2020.01.11).

 


2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2019.01.01 Sárvár, Csónakázó-tó
Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a hónap gombáihoz