MIGE
2017. október 20.
Vendel

Lemezes tinóru - Phylloporus pelletieri

Védett!Ez a gomba védett!Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn: Xerocomus pelletieri

  

Kalap: 3-8 cm átmérőjű, domborúból ellaposodó, nemezes, bársonyos, idős korban lecsupaszodó felületű. Színe vöröses-, gesztenye- vagy sötétbarna, néha olív árnyalattal.

 

Termőréteg: lemezes szerkezetű, a lemezek között kereszterekkel összekötött (anasztomizáló), kissé tönkre lefutó, aranysárga színű.

 

Tönk: 3-6 cm hosszú és 0,5-1,5 cm széles, hengeres vagy lefelé elvékonyodó, finoman szemcsés felületű, a csúcsán aranysárga, lefelé barnás árnyalatú. A bázismicélium aranysárga színű.

 

Hús: puha, fehéres, halványsárgás színű, a vágásfelületen enyhén hússzínűre változó, a tönk tövében élénkebb sárga árnyalatú, szaga nem jellegzetes, íze enyhe.

 

Élőhely: Kora nyártól késő őszig terem, lomb- és fenyőerdőkben. Általában kevés termőtestet fejleszt, gyakran csak egyesével fordul elő. Magyarországon többnyire savanyú talajú lomberdőkben fordul elő, tölgyek, gyertyán és bükk alatt.

 

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten: Az eleve kevés termőtestet fejlesztő faj élőhelyei is egyre jobban beszűkülnek és degradálódnak, főként az erdészeti tevékenység miatt. Szerepel a gombák védelmére alakult európai tanács (ECCF) európai védelemről szóló javaslatában. 

 

Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft

 

Forrás: Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)

 


2014.09.07 Sárospatak, Királyhegy
Fotó: Soltész Róbert levelezőnk
 
2014.08.23 Zempléni-hg., Makkoshotyka
Fotó: Soltész Róbert levelezőnk
 
2010.08.21 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.07 Zempléni hg., Újhuta
Fotó: Kaposvári László
 
2010.07.31 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.07.31 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2004 Heves-Borsodi-dombság, Tarnalelesz
Fotó: Dima Bálint
 
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a védett gombákhoz

Nemzeti Együttműködési Alap