Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Boletus luridiformis, Boletus erythropus
Kalap: 5-9(20) cm átmérőjű, félgömb alakúból sokáig domború, vastag, húsos széle sokáig aláhajló, a kalapbőr túlnő a trámán, felszíne molyhos, bársonyos színe egyenletes sötétbarna, ritkán barnásokker foltokkal.
Termőréteg: vastag, sárgászöld, érintésre kékül, pórus szűk, kárminvörös; felkanyarodóan tönkhöz nőtt.
Tönk: 7-9(15) cm hosszú, 3-4,5(5) cm vastag, vaskos, hengeres, de lehet hasas vagy hasasodó, sárga alapon kárminvörös pelyhes, főleg bázis felé.
Hús: sárga, vastag, tömör, vágásra azonnal intenzív sötétkék, majd elszíntelenedik, íz, szag nem jellemző.
Előfordulás: kizárólag savanyú talajú lombos és fenyőerdőkben, a dombvidéktől a magashegységekig, késő tavasztól késő őszig.
Étkezési érték: hőkezelés után ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Szűcs Béla, Határozás: Dima Bálint |