MIGE
2017. december 15.
Valér

Késői laskagomba - Pleurotus ostreatus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 4-15 (30) cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló-, nyelv- vagy lapát formájú lesz. Szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfeketés, hidegebb időben sötétebb színű lesz.

 

Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, fehéresek.

 

Tönk: 1-4 (15) cm hosszú, 1-3 cm vastag, többnyire rövid, oldalt álló, csoportos, színe fehér, felülete többé-kevésbé pelyhes-szőrös.

 

Hús: a kalapban rugalmas, a tönkben kemény, szívós, szaga, íze nem jellegzetes.

 

Előfordulás: októbertől decemberig, lombos fákon vagy azok tuskóin, fahulladékon növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, de öregen rágós.

 

Megjegyzés: hasonlít hozzá a világosbarna, fehéres, melegkedvelő nyári laskagomba (P. pulmonarius).

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2014.10.26 Bükk, Ortástető
Fotó: Vadán László
 
2014.10.18 Kelemér, Mohos körüli erdő
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.10.30 Cserehát, Tomor
Fotó: Szűcs Béla
 
2011.11.06 Taksony
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.11.06 Hódmezővásárhely
Fotó: Kis-Németh Zsolt levelezőnk
 
2011.09.28 Mályinka
Fotó: Kóta Lajos
 
2009.11.26 Miskolc, Szinva-part
Fotó: Kaposvári László
 
2009.11.14 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.11.14 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2007.12.01 Fulókércs
Fotó: Koscsó János
 
2007.11.10 Vésztő környéke
Fotó: Deák Balázs
 
2007.10.15 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.08 Sárospatak, Bodrog part
Fotó: Soltész Róbert
 
2007.10.08 Bükk
Fotó: Juhász Tibor
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap