MIGE
2017. október 17.
Hedvig

Nagy fokhagymagomba - Marasmius prasiosmus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 2-3 (4) cm széles, fakóbarnás, sötétbarna, kissé vöröses árnyalattal, higrofán, halvány szaruszínűre vagy fehéresre kifakul, nedvesen hosszan, áttetszően bordás.

 

Lemezek: piszkosfehéresek, viszonylag ritkán állók, csak érintik a tönköt.

 

Tönk: sötétbarna, csúcsa felé világosabb, felülete végig deres, idősebb korban fénylő.

 

Hús: feltűnően foghagyma szagú, fokhagymaízű, ugyanakkor égetően csípős is.

 

Előfordulás: szeptembertől októberig, lomberdőben, elsősorban tölgyesekben, avaron, seregesen terem. Hazánkban nem gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: nem mérgező, de égetően csípős íze miatt nem ehető faj.

 

Hasonló fajok: barnatönkű fokhagymagomba, sötéttönkű fokhagymagomba, az erdei szegfűgomba nem fokhagymaszagú.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2006.11.28 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.11.28 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap