MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Ízletes csiperke - Agaricus bitorquis

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus edulis

 

Kalap: 3-15 (20) cm átmérőjű, pogácsaszerű, majd ellaposodik, közepe kissé bemélyedhet, széle sokáig begöngyölt. Fehéres, krémszínű, felülete sima vagy kissé pikkelyes.

 

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon hússzínűek, végül feketésbarnák, élük fehéres, kissé csipkézett.

 

Tönk: 4-15 cm hosszú, 1-6 cm vastag, a tövénél kissé elvékonyodhat, fehéres, kettős, gyengén rozsdásodó gallérja van, az egyik lelógó, a másik felfelé álló, bocskorszerű, az általános burok maradványa.

 

Hús: kemény, igen vastag, fehér, kellemes „csiperkeszagú" és -ízű.

 

Előfordulás: áprilistól novemberig, bolygatott helyeken, parkokban, útszélen növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező karbolszagú csiperkével és az ehető sziki csiperkével.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.06.10 Császár
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2012.06.10 Császár
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2010.08.01 Miskolc, Hejő part
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.08.01 Miskolc, Hejő part
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.08.01 Miskolc, Hejő part
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.05.30 Cserépfalú közelében
Fotó: Mészáros Gyula
 
2010.05.30 Budai hegység, Normafa
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.04.27 Miskolc
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.04.27 Miskolc
Fotó: Magyar Józsefné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap