MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Hamvas tinóru - Xerocomellus pruinatus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Xerocomus pruinatus; Boletellus pruinatus; Pompás nemezestinóru

 
Kalap: jellemző a bársonyos, hamvas és fel nem repedező kalapbőr. 3-10 cm széles, olaj-, szürkés- vagy feketésbarna, gyakran bíboros árnyalattal.

 

Csöves rész: a pórusok sárgák, vagy sárgászöldek, nyomásra piszkoskékre színeződnek.

 

Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fiatalon gyakran tiszta sárga, később barnáspirosra színeződik.

 

Hús: a fiatal termőtest húsa lédús, a tönkben törékeny, majd rostossá, szívóssá válik. Az érett kalapok húsa meglehetősen puha, sárga, vágásra kissé kékül, megszáradva pirosra színeződik. Gyümölcsillatú és kellemes ízű.

 

Előfordulás: szeptembertől novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben, különösen bükk és tölgy alatt terem. A dombvidékektől a hegyvidékekig előfordul, helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: ehető és nagyon ízletes.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2010.08.17 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.22 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap