MIGE
2017. október 18.
Lukács

Ízletes vargánya - Boletus edulis

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 5-25 (40) cm átmérőjű, kezdetben gömb alakú, majd kiterül, világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós, ragadós.

 

Csöves rész: fiatalon szűk pórusú, a kalap húsáról könnyen lefejthető, eleinte fehér, majd zöldessárga, végül olívzöldes.

 

Tönk: 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható.

 

Hús: vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető. Jól szárítható.

 

Megjegyzés: hasonlít hozzá a mérgező farkastinóru, gyökeres tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2012.10.16 Miskolc-Pereces
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.28 Zempléni-hegység, Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 
2012.06.09 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.10.03 Bükk
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.06 Bükk, Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.07.03 Bükk
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.07.03 Bükk
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.09.20 Rudabányácska
Fotó: Kaposvári László
 
2008.09.03
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2007.10.09
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2007.10.06
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap