MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Feketepikkelyes pereszke - Tricholoma atrosquamosum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Tricholoma squarrulosum - Feketeszegélyű pereszke

 

Kalap: 4-10 cm széles, szürkésfekete, feketésbarna, széle világosabb, vékony húsú, felülete száraz, feketés, gyapjas, kissé felálló pikkelyekkel.

 

Lemezek: fehéresszürkék, hasasak, kissé ritkán állók, élük fűrészes, többnyire feketés színű.

 

Tönk: hasonló színű, mint a kalap vagy világosabb, felületét feketés, felálló pikkelyek díszítik.

 

Hús: fehéres, színe nem változik; szaga jellegzetesen borsos, hasonló a kapotnyak (Asarum) gyökeréhez, megvágva gyengén lisztszagú; íze enyhe.

 

Spóra: elliptikus, 6-8 x 3,5-5 µm méretű.

 

Előfordulás: VII-XI; lomb- és fenyőerdőben, főleg hegyvidéken terem, hazánkban ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén!

 

Hasonló fajok: párducpereszke, fenyő-pereszke, rózsáslemezű pereszke, bükki pereszke.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.11.23.).

 


2015.10.25 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.25 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.25 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.25 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.25 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.10.04 Miskolc, Pannon-tenger Múzeum gombakiállítás
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Bathó Attila
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap