MIGE
2017. december 16.
Aletta, Etelka

Keserű pereszke - Tricholoma acerbum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 7-10 cm, húsos, domborúból kiterülő; széle sokáig begöngyölt, erősen bordás; felszíne sima; színe fehéressárga, fehéres bézs, krémszínű, világosbarnás, majd sárgásbarna.


Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémszínűek, öregen barnásan pettyezettek.


Tönk: 5-10 x 2,5-3,5 cm, hengeres, sima, a kalap alatt fehéren szemcsézett, lefelé kalapszínű.


Hús: kemény, fehér, gyümölcsös szagú, kesernyés ízű.


Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőben, júniustól októberig, hazánkban nem gyakori.


Spóra: spórapora fehér, spórája 4,5-5,5 x 3,5-4,5 µm, majdnem gömb alakú vagy ovális, sima.

 

Étkezési érték: Nem ehető.


Megjegyzés: Összetéveszthető a kalapján rózsás árnyalatú Tricholoma roseoacerbum fajjal.


Elkülönítő bélyegei:

                             - begöngyölt, bordás kalapszél

                             - jellegzetes színű termőtest

                             - pettyes lemezek.

 

Forrás: TERRA

             Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2014.10.20.).

 


2014.10.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.10.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.10.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.10.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap