MIGE
2017. október 18.
Lukács

Merev korallgomba - Ramaria stricta

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Termőtest: 4-10 cm magas, korallszerűen elágazó, az ágak viszonylag merevek, vékonyak és függőlegesen állók. Sárgás, okkeres vagy húsokkeres, megdörzsölve, nyomásra rozsdabarnára színeződik. A termőréteg az ágak végét borítja.

Tönkszerű alja rövid, vékony, gyökérszerű micéliumzsinórban folytatódik.

 

Hús: piszkosfehéres, bőrszínű, szívós, rugalmas. Kesernyés ízű.

 

Előfordulás: VIII-XII; lomb-, ritkábban fenyőerdőben, elsősorban korhadt lombos fán, lehullott ágakon vagy tuskón, néha talajon. Hazánkban gyakori.

 

Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan faj.

 

Hasonló fajok: A fenyő-korallgomba spórái tüskések, a bőrsárga korallgomba színe nyomásra nem változik, a zöldfogú korallgomba termőteste kicsi, max. 7 cm magas, felfelé álló, sárgászöldes ágai nyomásra zöldülnek, spórái tüskések, fenyőerdő talaján nő, hazánkban nem ritka, nem ehető faj.

 

Megjegyzés: több korallgomba faj tönkbázisán található gyökérszerű micéliumzsinór, amely a merev korallgombánál nagyrészt csat nélküli hifákból áll.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 

 


2012.11.04 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.29 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.03 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.08.10 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.09 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
Fotó: Deák Balázs
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap