MIGE
2017. december 15.
Valér

Fehér porhanyósgomba - Psathyrella candolleana

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 2-6 cm széles, nedvesen halványokkeres vagy mézsárga, higrofán, gyorsan kifehéredik, felülete gyakran sugarasan ráncos, múlékony, fehér pelyhes, szélén sokáig látható vélummaradványokkal.

 

Lemezek: fiatalon fehéresek, majd lilásbarnásak, végül bíborbarnásak lesznek, élük fehéres.

 

Tönk: fehéres, kissé szálas, majd csupasz, gallér nélküli, üreges.

 

Hús: porhanyós, törékeny.

 

Előfordulás: áprilistól novemberig, elhalt lombos fán, talajon faanyag közelében, seregesen vagy csoportosan, hazánkban nagyon gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, de törékeny, étkezési szempontból értéktelen gomba.

 

Hasonló fajok: a barna porhanyósgomba kifakult példányai.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve.

 


2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.05.12 Szirmabesenyő
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.05.12 Szirmabesenyő
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.15 Bükk, Bánkút
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.07.13 Bükk, Létrás
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2012.06.17 Miskolc
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.05.29 Pecel
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2010.05.15 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.05.15 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.06.28 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.06.28 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.11.09 Cserehát, Rakaca
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.05.01 Bükk, Hideg-oldal
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.05.01 Bükk, Hideg-oldal
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.08.16 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.07.05 Martonyi
Fotó: Szűcs Béla, határozás: M.D.Maggiora
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap