MIGE
2017. október 17.
Hedvig

Fehértejű kígyógomba - Mycena galopus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Mycena galopus var. galopus

 

Kalap: 1-2 cm széles, világosabb vagy sötétebb barnásszürke, esetleg teljesen fehér (albínó példányok), széle hosszan bordás, többnyire halványabb.

 

Lemezek: fehéresek, szürkésfehéresek, rozsdafoltosak.

 

Tönk: kalapszínű, felülete sima, csupasz, eléggé törékeny, sérülésre fehér tejnedvet ereszt.

 

Hús: kissé retekszagú és ízű.

 

Előfordulás: júliustól decemberig, lomb- és fenyőerdőben, savanyú, mohos talajon, seregesen nő, hazánkban nem gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: apró mérete miatt étkezési szempontból jelentéktelen gombafaj.

 

Hasonló fajok: fehértejű kígyógomba fekete változata, sárgatejű kígyógomba, vérző kígyógomba.

 

Megjegyzés: nedves időben a fehértejű kígyógomba kalapja és a lemezei felületén kis tejcseppecskék jelenhetnek meg (guttáció). Száraz időben ez nem látható, de a tönköt eltörve ilyenkor is megjelenik a tejnedv. Az idős példányok már nem tejelnek.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2016.10.22 Bükk, Jávorkút, Ősfenyves
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2016.10.22 Bükk, Jávorkút, Ősfenyves
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2010.07.27 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap