MIGE
2017. december 15.
Valér

Illatos pereszke - Lepista irina

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Illatos tölcsérpereszke

 

Kalap: 4-7(9) cm, félgömb alakúból hamar kiterülő, lehet tompa púpos; széle begöngyölt, lehet enyhén bordázott; felszíne sima; színe krémszínű, a közepén sötétebb, higrofán.

 

Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémszínűek némi szürkés árnyalattal.

 

Tönk: 5-9 x 1-2 cm, hengeres, krémszínű alapon fehéres hosszanti szálas.

 

Hús: vastag, fehéres, vizenyős, parfümszerű szagú, íz nem jellemző.

 

Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőkben, parkokban, füves helyeken, az alföldtől a hegyvidékig, augusztustól októberig.

 

Étkezési érték: ehető, de nagyon aromás.

 

Megjegyzés: Összetéveszthető a foltos kalapú Lepista panaeolus és a csípős, vékony húsú, fehéres Tricholoma fajokkal.

Elkülönítő bélyegei:

 

Forrás: TERRA

 


2006.12.01 Vértes, Katona-csapás
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap