MIGE
2017. október 20.
Vendel

Ánizsszagú fagomba - Lentinellus cochleatus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 2-6 cm átmérőjű, széles tölcséralakú, sima, vörösbarna, begöngyölt szélű.

 

Lemezek: világosbarnák, lefutók, élük fogazott.

 

Tönk: 2-5 cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag, oldalt csatlakozik a kalaphoz.

 

Hús: rostos, szívós, halvány vörösbarna, nagyon rágós, de igen kellemes illatú, amit szárítva is megőriz. Ez meghatározza egyedüli felhasználhatóságát, felszeletelve szárítsuk meg, majd porrá őrölve használjuk húsok, mártások ízesítésére.

 

Előfordulás: nyár végétől késő őszig találhatjuk nagy csoportjait tölgy- és bükktuskókon, bár az éger és a fűzek rönkjein is előfordulhat. Kedveli a párás, nyirkos környezetet, amit a hegyvidéki zárt erdőkben, de az Alföldön még néhol megmaradt láperdőkben is megtalál. Gyakran korhasztja a talajfelszínhez közel fekvő elhalt, vastagabb fagyökereket és ha ezeken kezd teremni, úgy tűnik, mintha népes csoportja nem is fán, hanem a talajon ülne.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató, Thomas Laessoe - GOMBÁK.

 


2016.09.03 Bükk, Forrás-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2016.09.03 Bükk, Forrás-völgy
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.10 Bükkszentkereszt
Fotó: Szűcs Béla
 
2010.09.12 Bükk, Létrás-tető
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2010.09.05 Bükk, Bánkút
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.05 Bükk, Bánkút
Fotó: Kaposvári László
 
2007.09.23 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap