MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Lápi érdestinóru - Leccinum holopus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 5-8 cm széles, idővel ellaposodó, fehéres, majd sárgászöldes, idősen olívszürkés, nedvesen tapadós, bőre nem nő túl a peremén.

 

Termőréteg: fiatalon fehéres, nyomásra okkeresedő.

 

Tönk: fehéres alapon hasonló színű pikkelyekkel, melyek idővel húsbarnásak lesznek, alja idősen zöldes.

 

Hús: fehéres, enyhén rózsásodó, a tönk aljában olajzöldes, a kalapban hamar megpuhul.

 

Előfordulás: szeptembertől októberig, tőzegmoha-lápokon, nyír alatt, hazánkban ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2009.10.09 Kétvölgy, Vendvidék
Fotó: Hódor Tibor
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap