MIGE
2017. október 19.
Nándor

Karcsú csiperke - Agaricus sylvicola

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus flavescens

 

Kalap: 5-9 cm, kúp vagy trapéz alakúból domború, majd kiterülő, a közepén lehet kis púp; széle aláhajló; felszíne először bársonyos, majd finoman sugarasan szálas; színe fehéres, öregedve sárgásokkeres lesz, sértésre sárgul.

 

Lemezek: sűrűk, szabadok, szürkésfehérek, csak későn sötétednek.

 

Tönk: hengeres, karcsú, 6-10 x max. 1,5 cm, a lógó, fejlett gallér fölött rózsaszínes, alatta fehér, hosszanti szálas, a bázis gumós; sértésre sárgul.

 

Hús: fehér, ánizsszagú, kellemes csiperkeízű.

 

Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben júliustól októberig, elterjedt, helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, ízletes. 

 

Megjegyzés: a szintén ehető Agaricus essettei fajtól alig különböztethető meg.

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.06.20 Miskolc Megyei kórház kertje
Fotó: Kaposvári László
 
2012.06.20 Miskolc Megyei kórház kertje
Fotó: Kaposvári László
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap