MIGE
2017. december 16.
Aletta, Etelka

Jegenyefenyő-rizike - Lactarius salmonicolor

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Jegenyefenyves tejelőgomba

 

Kalap: 3-10-(12) cm, domborúból kiterülő, de közepe már fiatalon is bemélyedő; széle, aláhajló felszíne sima, síkos, színe élénk baracksárga vagy okkernarancs, lehet koncentrikus zónázottság a kalap széle felé, az öreg termőtesteken esetleg kevés zöldes folt is.


Lemezek: középsűrűk, enyhén lefutók, kalapszínűek, némi rózsaszínes árnyalattal, élük világosabb.


Tönk: (2)3-7 x 1-2,5 cm, hengeres, sima, lazacszínű vagy barackszínű, lehetnek megnyúlt sötétebb foltok rajta, öregen esetleg némi zöldes elszíneződés a bázisban.


Hús: kemény, krémszínű, azonnal narancsszínűre változik, később narancsbarna, majd borbarna lesz; tej narancsvörös, borbarnára változik; íze jellegzetes, kellemes vagy kellemetlen is lehet.


Termőhely és idő: jegenyefenyő alatt mindenféle erdőben, ősszel. Magyarországon ritka (VL:1).


Spóra: (9)-9,5-11-(12) x 6,5-7,5 µm, széles elliptikustól elliptikusig, max 0,5 µm magas mintázottsággal, mely egy nem teljes hálózatot alkot a spóra felszínén. Spórapora halvány rózsaszínes.


Étkezési érték: Ehető, de nem túl ízletes.

 

Megjegyzés: Összetéveszthető a rizikék csoportjának többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.

Elkülönítő bélyegei:

 

Forrás: Terra

              Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

      

A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2018.10.12).

 


2017.10.14 Miskolc, Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2017.10.12 Bükk, Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap