MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Mézszagú galambgomba - Russula melliolens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3-8 (11) cm átmérőjű, mérsékelten húsos, eleinte közel félgömbös, majd közepe lapos vagy bemélyedő, felülete sima vagy enyhén egyenetlen, fényes, bor-, narancsvörös, gyakran sárgán foltos, közepe többnyire sötétebb.

 

Lemezek: közepesen sűrűk, 5-10 mm magasak, törékenyek, enyhén anasztomizálnak, fiatalon fehéresek, majd krémszínűek, végül sárgás árnyalatúak lesznek, okkeresen foltosodnak.

 

Tönk: 5-10 x 1-3 cm méretű, hengeres, bázisa felé vékonyodhat, felülete finoman barázdált, krémszínű, okkeresen foltosodik.

 

Hús: idősödve, száradáskor mézszagú, enyhe ízű.

 

Spóra: szinte gömbölyű, 8-10 x 7-9 μm, felülete alig láthatóan hálózatos. Spórapor sápadt krémszínű.

 

Előfordulás: lomberdőben, tölgy, ritkábban bükk vagy gyertyán alatt, semleges vagy enyhén savanyú talajon, nyártól őszig nő. Magyarországon nem ritka.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Hasonló fajok: Russula atropurpurea, Russula graveolens.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/Honigtaeubling.htm

              https://www.myko.cz/myko-atlas/Russula-melliolens/

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.09.13).

 


2006.09.03 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.03 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.02 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap