MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Kajsza lisztgomba - Clitopilus prunulus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd kiterül, bemélyed, végül kissé tölcséressé válik. Széle eleinte erősen begöngyölt, majd idővel hullámos lesz, gyakran kajla, fehér, fehéresszürke, felülete matt, deres, esős időben kissé tapadós.

 

Lemezek: mélyen lefutók, szorosan állók, keskenyek, fiatalon fehéresek, majd rózsaszínűek, végül hússzínűek lesznek.

 

Tönk: 2-5 cm hosszú, 0,3-1,5 cm vastag, gyakran oldalt álló, hengeres, fehér, hosszan szálas.

 

Hús: a kalapban elég vastag, puha, a tönkben szálas, fehér, erősen lisztszagú és -ízű.

 

Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben ligetes, füves helyen növő, helyenként nem ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de mérgező fajokkal könnyen összetéveszthető, ezért inkább ne fogyasszuk.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező mezei- és viaszfehér tölcsérgombával, a feltételesen ehető szürke tölcsérgombával, illetve az ehető elefántcsont csigagombával.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2016.07.22 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.01 Zempléni-hg., Károlyfalva
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.21 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.29 Cserehát, Mocsolyás
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap