MIGE
2017. december 15.
Valér

Hússzínű pereszke - Rugosomyces carneus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Calocybe carnea

 

Kalap: 1 - 3 (4) cm széles, rózsás, húsrózsás. Idősen kifakul.

 

Lemezek: fehérek.

 

Tönk: kalapszínű, csúcsa fehéres, alja fehéren gyapjas; fűszeres illatú, megdörzsölve fűszagú.

 

Spóra: kerek, elliptikus, 4,5-6 x 2,5-3 µm.

 

Előfordulás: IX-XI; füves helyeken, réteken, mezőkön, ritkán erdőben is. Hazánkban ritka faj.

 

Hasonló fajok: a rózsás pereszke (Rugosomyces versicolor) hasonló színű, de csoportosan nő, hazánkban elég ritka, ehető gombafaj.

 

Megjegyzés: néhány szerző a hússzínű pereszkét és a rózsás pereszkét egy fajnak tekinti.

 

Étkezési érték: ehető, de apró és ritka, ezért inkább hagyjuk termőhelyén!

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok Kézikönyve

              Index Fungorum

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2016.10.28).

 


2016.10.23 Dömös
Fotó: Csathó Pál, határozás: Albert László
 
2016.10.23 Dömös
Fotó: Csathó Pál, határozás: Albert László
 
2016.10.23 Dömös
Fotó: Csathó Pál, határozás: Albert László
 
2010.06.05 Márianosztra, legelő
Fotó: Koczuba József levelezőnk
 
2010.06.05 Márianosztra, legelő
Fotó: Koczuba József levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap