MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Foltos nyálkásgomba - Gomphidius maculatus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 2-8 (10) cm széles, halvány hússárgás, húsbarnás vagy borbarnás, gyakran feketésbarna foltokkal. Felülete vastagon nyálkás.

 

Lemezek: fiatalon szürkésfehéresek, éretten szürkésfeketék.

 

Tönk: alja kihegyesedő, fehéres alapon vörösesbarnán vagy feketén pontozott.

 

Hús: fehéres, vágásra vörösödő, a tönk aljában krómsárga.

 

Spóra: hosszúkás, sima, 19-23 x 6-7,5 µm.

 

Előfordulás: VIII – X; vörösfenyő alatt, közép- és magashegységekben. Hazánkban ritka faj.

 

Hasonló fajok: barna nyálkásgomba.

 

Étkezési érték: ehető, de ritka gomba, ezért étkezésre lehetőleg ne gyűjtsük!

 

Megjegyzés: a foltos nyálkásgomba felülete nyomásra vörösödik, majd idővel feketésbarna színű lesz. A gombán látható nyálkacseppek néha borostyánszínűek.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

               Index Fungorum 2016

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2016.07.28.).

 


2016.07.23 Zempléni hg., Újhuta
Gyűjtő: Haász Viktória, határozás: Albert László, fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap