MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Foltosodó őzlábgomba - Chamaemyces fracidus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3-8 cm széles, húsos, fehéres vagy halvány okkeres, nyomásra barnán foltosodik, húsos, felülete tapadós-ragadós.

 

Lemezek: szabadon állók, halvány krémszínűek.

 

Tönk: a szálas-pelyhes gallérzóna felett fehéres, alatt sűrűn álló, gyakran övekbe rendezett barnás pikkelykék borítják.

 

Hús: erős, édeskés szagú.

 

Spóra: elliptikus, 4-5 x 2-3 µm, csirapórusa nincs, spórapora fehér, nem amiloid. A lemeztráma szabályos.

 

Előfordulás: júliustól októberig, meszes talajú erdőkben, füves helyeken; hazánkban elég ritka. Szaprotróf faj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén.

 

Megjegyzés: a Chamaemyces nemzetség rokonai a Lepiota- és Limacella-fajok. Közöttük a foltosodó őzlábgomba jelentheti az átmenetet.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján átírta: Szűcs Béla (2017.07.25).

 


2017.06.07 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2017.06.07 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2017.05.20 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 
2017.05.20 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 
2017.05.20 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 
2015.09.24 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 
2015.09.24 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 
2015.09.24 Székelyudvarhely
Fotó: Bodó Gyula levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap