MIGE
2017. november 24.
Emma

Sötétpikkelyes tuskógomba - Armillaria ostoyae

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Kalap: 3-10 cm széles, húsbarna felületét sötétebb, letörölhető pikkelyek borítják.

 

Lemezek: fehéresek, idővel hússzínűek lesznek.

 

Tönk: a kalapnál kissé halványabb, sárgás, jól fejlett, fehéres, pelyhes gallér alatt szálas, pikkelyes.

 

Hús: szaga nem jellegzetes, nyersen kaparó ízű.

 

Előfordulás: szeptembertől novemberig, élő vagy elhalt fenyőfa anyagán vagy gyökerén, többnyire csoportosan terem; hazánkban helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, de nyersen mérgező, hőlabilis méreganyagot tartalmaz, ezért legalább 20 percig süssük, főzzük.

 

Hasonló fajok: gyűrűs tuskógomba, csoportos tuskógomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2011.11.12 Kaposvár, Deseda tó környéke
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.10.08 Bükk, Sebes-víz
Fotó: Szilvásy Dénes
 
2011.10.08 Bükk, Sebes-víz
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.10.08 Bükk, Sebes-víz
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.10.02 Bükk
Fotó: Kóta Lajos
 
2010.10.02 Bükk
Fotó: Kóta Lajos
 
2010.10.02 Bükk
Fotó: Kóta Lajos
 
2007.10.03 Bükk, Kékmező
Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk
 
2007.10.03 Bükk, Kékmező
Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap