MIGE
2017. november 18.
Jenő

Szagos köldökös-szegfűgomba - Xeromphalina cauticinalis

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: fiatalon félgömbölyű, később kiterül, lapos vagy kissé tölcséres lesz. Széle felpenderedik, szabálytalanul hullámos. Felszíne szálas vagy finoman deres, lecsupaszodó. Fiatalon, nedvesen barnásvörös, mézbarna, később élénk kén- vagy aranysárga és selymesen fénylő. A széle felé világosabb, fakósárga.

 

Lemezek: szélesek, mély aranysárgák, a tönkre kissé lefutóak, néha elágazódóak.

 

Tönk: karcsú, nyúlánk, egyenletesen csöves vagy kissé benyomott. Felszíne feketésbarna, rozsdabarnán, sárgán nemezes, alja felé rozsdasárgán borostás. Felső harmada halványabb barna, sárga.

 

Hús: fakósárga, illata néha hiányzik, máskor meg finom édeskés. Íze jellegtelen.

 

Előfordulás: nyirkos erdőkben, lombos és főleg fenyőfák maradványain (avar, gallytöredék, kupacs, toboz), vagy közvetlenül a nedves talajon teremnek mindig többedmagukkal. Nyár végétől késő őszig találhatjuk.

 

Étkezési érték: apró mérete miatt étkezésre alkalmatlan gombafaj.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 9.

 


2010.09.24 Soproni-hg., Kis-Ultra
Fotó: Kaposvári László, határozás Lukács Zoltán
 
2010.09.24 Soproni-hg., Kis-Ultra
Fotó: Kaposvári László, határozás Lukács Zoltán
 
2010.09.24 Soproni-hg., Kis-Ultra
Fotó: Kaposvári László, határozás Lukács Zoltán
 
2010.09.24 Soproni-hg., Kis-Ultra
Fotó: Kaposvári László, határozás Lukács Zoltán
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap