MIGE
2017. november 24.
Emma

Szenes rókagomba - Faerberia carbonaria

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Sötét szénlaska

 

Többéves égésnyomokon találjuk népes csoportjait. Ekkorra már a hamu, pernye bemosódik a talajba, a felszínt belepi a fű, a moha, csak az elszenesedett fadarabok emlékeztetnek a tűzre.

 

Termőtestének színével szinte azonosul a körülötte lévő faszéndarabokhoz.

 

Kalapja már fiatalon is erősen tölcséres, széle sokáig aláhajló, begöngyölt, majd éles peremmel felpenderedő, hullámos, berepedező. Felszíne finoman szálas, kissé nemezes, közepén ritkás pikkelyekkel.

 

Lemezei vastagok, élük tompa, hosszuk különböző, ráncszerűen futnak a tönkre, villásan elágazódnak. Szürkésfehérek, közöttük elő-előtűnik a vékony kalaphúson keresztül a kalapbőr sötétje.

 

Tönkje középállású, de illeszkedhet a kalap széléhez is. Alja elvékonyodik, csaknem gyökerező, míg máskor kissé szélesebb.

 

Húsa szürkésfehér, vékony, szívós. Illata enyhe, íze nincs.

 

Előfordulás: kora ősztől terem az első fagyokig. Ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 6.

 


2014.11.15 Bükk, Kovács-kő
Fotó: Vadán László
 
2008.10.25 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.24 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.24 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.15 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.15 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap