MIGE
2017. november 18.
Jenő

Tehéntinóru - Suillus bovinus

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Tehén fenyőtinórú

 

Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd hamar kiterül, fakó okkerbarna, narancsbarna, öregen lilásbarna, peremén halványabb, felülete nedvesen tapadós, bőre könnyen lehúzható.

 

Csöves rész: tönkhöz nőtt, idővel lefut rá, viszonylag tág pórusú, öregen megnyúlt, szögletes, fiatalon világos krémbarna, öregen olajbarna, nyomásra nem színeződik.

 

Tönk: 4-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, hengeres vagy lefelé elvékonyodó, a kalaphoz hasonló színű, a tövénél az idősödő példányoknál rózsáslilás.

 

Hús: fiatalon puha, idővel gumiszerűen rugalmas, halvány krémsárgás, öregen a féregrágásokban, illetve megfőzve lilás árnyalatú lesz, enyhén gyümölcsillatú, savanykás ízű.

 

Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú erdei fenyvesekben, gyakran seregesen növő gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, de csak a fiatal gomba ajánlott fogyasztásra.

 

Megjegyzés: hasonlít hozzá három nyálkáskalapú, ehető faj, a rózsástövű fenyőtinóru, a szemcsésnyelű fenyőtinórués a sárga gyűrűstinóru.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2014.05.24 Mátraháza
Fotó: Mike Attila levelezőnk
 
2010.09.24 Soproni-hegység
Fotó: Szilvásy Dénes
 
2005.11.
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2005.10.
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2005.08.
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap