MIGE
2017. november 24.
Emma

Sziki csiperke - Agaricus bernardii

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus maliolens; halszagú csiperke

 

Kalap: vaskos, domború, pogácsaszerű, szárazabb időben kevéssel a talaj felszíne alatt kezd fejlődni, majd a felszínre tör, gyorsan növekedve durván, táblásan felrepedezik. Felszíne fénytelen, előbb fehér, majd egyre több fakó, füstszürke árnyalattal. Széle begöngyölt, kiterülve is aláhajló; szélessége 25-30 cm is lehet.

 

Lemezek: igen sűrűn állók, felkanyarodók, előbb rózsaszínűek, majd gyorsan feketésbarnára sötétülnek.

 

Tönk: aránytalanul rövid, nagyon vastag, lefelé vékonyodik; rajta a gallér gyenge, felfelé álló, könnyen foszladozik.

 

Hús: 5-8 cm vastag is lehet; fiatalon tömör, rugalmas, majd egyre lágyabb. Fehéres színe sebzésre, vágásra narancssárga, téglavörös, majd füstszürke lesz.

 

Előfordulás: V-XI, szikes alföldi tájakon (a Kisalföldön, a Mezőségben és a Duna-Tisza közén is) seregesen, boszorkánykörökben találhatjuk, az első fagyokig, de a nyári aszályos hetekben ritka. Tűri az erős legeltetést és a sok trágyát, de életéhez nélkülözhetetlen a talaj sótartalma. Autópályák gyakran sózott peremén is találták már. Alföldi városaink piacain nagy mennyiségben árusítják, egyébként Európa-szerte ritka.

 

Étkezési érték: ehető, jóízű; nyers vesére emlékeztető szaga főzéskor eltűnik.

 

Forrás: Rimóczi I. - Gombák I., Rétek, legelők és pázsitok gombái

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2009.06.12 Újtikos
Fotó: Kákóczki Balázs
 
2009. 06. 23 Újtikos
Fotó: Kákóczki Balázs
 
2009.06.12 Újtikos
Fotó: Kákóczki Balázs
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap