MIGE
2017. november 18.
Jenő

Szenes galambgomba - Russula nigricans

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 5-15 (20) cm átmérőjű, fiatalon csaknem gömbölyű, majd domború, széle behajló, végül kiterül, közepe kissé benyomottá válik. Kezdetben fehéres, szürkésfehér, később füstbarna, végül fekete, felülete matt, fiatalon kissé ragadós.

 

Lemezek: a tönkhöz nőttek, ritkán állnak, vastagok, törékenyek, fehéresek, krémszínűek, feketedők.

 

Tönk: 3-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, tömör, fehéres, szürkésfehér színű, idősödve vagy érintésre lassan vörösödik, majd megfeketedik.

 

Hús: nagyon kemény, vastag, sérülésre lassan vörösödik, majd megfeketedik, gyengén gyümölcsillatú, nem, vagy kissé csípős ízű.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben, sokszor tömegesen növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés: fekete színű, elszenesedett „múmiáit" a következő év tavaszáig is megtalálhatjuk. Több nem ehető, csípős ízű, sűrűbb lemezű, hasonló megjelenésű rokon faj létezik.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2015.09.19 Barcs közelében
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.18 Zemplén, Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.18 Zemplén, Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap