MIGE
2017. november 24.
Emma

Karcsú őzlábgomba - Macrolepiota mastoidea

Ehető gombaEz a gomba ehető.



Kalap: fiatalon hegyesen tojásdad, később felnyílik és kúpos, harang alakú lesz. Púpja a kiterült kalapon is szembetűnő. Felszíne fakó, szürkésokker vagy világosbarna, kifejlődve parányi lapos pikkelykékre szakadozik, amelyek fehéres alapon, a széle felé mind ritkábbak. Átmérője ekkor már 8-12 cm.

 

Lemezek: sűrűn állóak, keskenyek, nem érintik a tönköt.

 

Tönk: karcsú, 12-15 cm hosszú is lehet, lefelé alig szélesedik. Egyszerű gallérja felül barnán pontozott, alul fehér, felszíne a gallér felett halvány okkeres, sima vagy finoman pelyhes. Alatta fehéres vagy krémszínű alapon apró, halvány okkerbarnás pikkelykék márványos sávokban díszítik.

 

Hús: fehér, illata nincs, íze mint a mogyoróé, de gyenge.

 

Előfordulás: erdei tisztásokon, cserjésekben, néha magas gyepben, máskor gyomos füves erdőszéleken terem. Nyár közepétől késő őszig, mindig egyesével találjuk, néha többet is egymástól nem messze.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Forrás: Dr. Rimóczy Imre - Gombaválogató 5.

 


2012.10.03 Miskolc-Pereces, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 
2009.07.01 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.05 Bükkszentkereszt, Lófő-tisztás
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.09.27 Sástó
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap